top of page

День працівників ракетно-космічної галузі України та Міжнародний день авіації і космонавтики


відзначається згідно з Указом Президента України № 230/97 від 13 березня 1997 року, «…ураховуючи значний внесок працівників ракетно-космічної галузі України у наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки та впровадження високих космічних технологій в народне господарство…».

За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».

7-го квітня 2011-го року, на рівні Генеральної Асамблеї ООН, була прийнята відповідна резолюція № 65/271, в якій 12 квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос


Національні ракети-носії:

"Зеніт" – історія ракет-носіїв сімейства "Зеніт" тягнеться ще з СРСР. Перший запуск "Зеніту" відбувся у 1985 році. Це була двоступенева ракета, розроблена у Конструкторському бюро "Південне", Дніпро.

"Циклон" – це ще одне сімейство ракет-носіїв, коріння якого сягає СРСР. Воно "народилося" з міжконтинентальної балістичної ракети "Р-36орб" ще у 60-х роках. Але в експлуатацію ракету прийняли аж у 1975 році.


*"Циклони", які виготовляли в Україні, зарекомендували себе як дуже надійні ракети-носії. Наприклад, "Циклон-2", з якого й почалася експлуатація сімейства, здійснив 106 запусків без жодної аварії. "Циклон-3" здійснив 122 запуски, з яких 7 були невдалими.

*"Циклон-4" так і не зміг відправити корисне навантаження на орбіту. А от "Циклон-4М" лише починає свій "життєвий шлях" завдяки контракту з канадською космічною компанією Maritime Launch Services.


"Дніпро" – ракета-носій середнього класу, яка лишилася непоміченою на фоні інших ракет світу.


* Розроблена на базі радянської балістичної ракети "РС-20".Ракета-носій здійснила понад 20 орбітальних запусків, з яких 1 виявився невдалим.


"Маяк" – новітня ракета-носій України. Ця ракета є цілим сімейством, що складається з УРМ – універсальних ракетних блоків.


Історія української космонавтики


Супутники

На орбіті довкола Землі перебувають всього лише 2 українські супутники. Обидва – "кубсати", які розробила команда з Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського:


PolyITAN-1 – перший український наносупутник-"кубсат". Запущений на орбіту ракетою-носієм "Дніпро" 19 червня 2014 року. PolyITAN-1 забезпечив здобуття спеціалістам КПІ важливого досвіду у царині розробки та експлуатації супутників.

PolyITAN-2-SAU – другий український "кубсат", який відправився на орбіту у квітні 2017 року. Ракета-носій Atlas V відправила до МКС космічний корабель Cygnus, на борту якого й знаходився PolyITAN-2. У вільний політ його відправили уже з борту МКС.

"Січ-1" був запущений у 1995 році ракетою-носієм "Циклон-3". Супутник пропрацював 6 років на орбіті: здійснював спостереження за Землею, контролював стан рослинності, вивчав іоносферу та проводив інші наукові спостереження.

"Січ-1М" – супутник дистанційного зондування Землі, який відправився на орбіту у 2004 році. Зійшов з орбіту у квітні 2006 року. "Січ-1М" допомагав у прогнозуванні землетрусів, вивчаючи події, що передують катастрофі.

"Океан-О" – спільний проєкт з Росією. Супутник вивели на орбіту у 1999 році.

"Січ-2" – це відносно новий супутник. Він потрапив на орбіту у 2011 році, але вже у грудні 2012 року зв'язок з ним був втрачений. "Січ-2" займався картографуванням поверхні Землі.

"Мікрон" – невеликий супутник дистанційного зондування Землі. Виведений на орбіту у 2004 році з метою створити нову систему орієнтації у просторі завдяки магнітометру.

У кінці 2021 року українське супутникове угрупування поповнилось третім апаратом "Січ-2-30". Його запуск здійснить ракета-носій SpaceX Falcon 9.



Матеріал посту підготували члени гуртка «НЬЮТОН».

Керівник гуртка А. В. Гобова

51 перегляд
Про коледж
Ми в соцмережі

Кам`янський енергетичний фаховий коледж - це заклад фахової передвищої освіти  Дніпропетровської області.

Сьогодні коледж є одним з найавторитетніших закладів регіону з підготовки висококваліфікованих фахівців  за п`ятьма спеціальностями.

  • Facebook
Контакти

51918, Дніпропетровська обл.

м. Кам`янське, вул. Енергетиків, 36

тел. (096) 482-32-92

E-mail: det_dndz@ukr.net

  • Telegram
childhotline_logo-q37khj9fufvtvxj43gv0igxynkv7i56p2xvfbp7sao.png
min-ukr-osvita_edited_edited_edited_edit
logo_edbo.png
Verkhovna_Rada_(UK_logo,_2023).png

© 2019 ­- 2024  Кам`янський енергетичний фаховий коледж

bottom of page