top of page

Kahoot-вікторина: «Вернадський: кардіограма життя»


5 березня 2024 року на кафедрі хімічної техніки та промислової екології Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту» здобувач освіти Кам’янського енергетичного фахового коледжу групи БД-23-1/9 Дар’я ЗИМА (викладач Ольга ЛИТВИНЕНКО) взяла участь в онлайн-вікторині і посіла ІІ місце серед учасників змагань з усієї України, отримала цінні подарунки у вигляді еко-боксу!


155 років тому народився український академік Володимир Вернадський. Він є одним із засновників Української академії наук та творцем Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського). Філософ написав понад 400 наукових праць. Довкілля Вернадський рекомендував досліджувати в контексті взаємозв'язку з історією людства. Саме такий підхід є базовим у світогляді вченого і його науковій діяльності.

1880 року написав свій перший вірш про Україну.

Вернадський розробив концепцію ноосфери, згідно з якою сформулювали принципи взаємодії природи та суспільства.

Створив нову науку – радіогеологію, що вивчає закономірності природних ядерних перетворень у речовині Землі та їхніх проявів у геологічних процесах.

1918 року будинок Вернадського, побудований в Полтаві, розгромили більшовики. Навіть незважаючи на те, що в Україну прийшли німці, вчений зміг організувати кілька геологічних екскурсій, а також виступити з доповіддю на тему «Жива речовина».

Велике значення Вернадський приділяв воді. Він наголошував, що вода займає окреме місце в історії нашої планети, оскільки немає жодного природного утворення, яке могло б зрівнятися з нею щодо впливу на перебіг основних геологічних процесів. 1933 року опублікували першу частину його монографії «Історія природних вод». Вона унікальна через кількість порушених і досліджених автором проблем, постановку і глибину опрацювання багатьох із них, обсяг і скрупульозність вивченого матеріалу.

Критичну оцінку в публікації «Українське питання і російське суспільство» Вернадський дає моделі взаємовідносин між російським та українським народами. Акцентує увагу вчений на постійному прагненні росіян до домінування.

Володимир Вернадський, як і його батько, називав себе пантеїстом. Пантеїзм – філософсько-релігійне вчення, основні ідеї якого полягають у обожнюванні природи, боготворінні всього створеного і ототожненні Бога з природою.




Матеріали посту підготувала викладач хімії Ольга ЛИТВИНЕНКО.

112 переглядів
Про коледж
Ми в соцмережі

Кам`янський енергетичний фаховий коледж - це заклад фахової передвищої освіти  Дніпропетровської області.

Сьогодні коледж є одним з найавторитетніших закладів регіону з підготовки висококваліфікованих фахівців  за п`ятьма спеціальностями.

  • Facebook
Контакти

51918, Дніпропетровська обл.

м. Кам`янське, вул. Енергетиків, 36

тел. (096) 482-32-92

E-mail: det_dndz@ukr.net

  • Telegram
childhotline_logo-q37khj9fufvtvxj43gv0igxynkv7i56p2xvfbp7sao.png
min-ukr-osvita_edited_edited_edited_edit
logo_edbo.png
Verkhovna_Rada_(UK_logo,_2023).png

© 2019 ­- 2024  Кам`янський енергетичний фаховий коледж

bottom of page