top of page

Cтудентська конференція з будівництва


27 квітня 2021 року на базі Дніпровського державного коледжу будівельно-монтажних технологій та архітектури у дистанційному режимі відбулася обласна науково-практична конференція «Застосування інноваційних технологій в будівництві. Актуальні проблеми інноваційної діяльності та трансферу технологій в будівництві – від теорії до практики».


Учасниками конференції стали студенти закладів освіти області. Наш заклад представляли студенти групи БД-18-1/9 Родимська Ольга та Шестакова Валерія з темою «Технології в будівництві. Проблеми трансферу технологій в будівництві – від теорії до практики» (керівники: Горбонос Наталія Олександрівна, Нехаєва Альона Григорівна).


Технологічний розвиток стосується не тільки науки і техніки, а і нашої будівельної галузі. Інноваційні новинки будівельних технологій:


1. Будинки, що парять у повітрі

Технологія, розроблена інженерами японської компанії, полягає в тому, що в разі землетрусу, повітряна подушка під будинком накачується потужним компресором, отримавши сигнал від датчика сейсмічної активності.


2. Еластичний бетон, що самовідновлюється

Це бетон, здатний самостійно «заліковувати» тріщини. В результаті випробувань новий продукт продемонстрував дивовижні властивості. Звичайний бетон при таких обставинах розламався б на шматки. Застосування у майбутньому – для доріг та спорудження мостів.

3. Будівництво з морської солі

Сіль для виробництва блоків отримують з океанської води. Побудовані з таких блоків споруди покривають епоксидною смолою. Технологія оптимальна для посушливих країн.


4. Інформаційне моделювання споруд (BIM)

Впровадження ВІМ-технологій – майбутнє будівництва.

Українська будівельна галузь наразі має дуже низький рівень цифровізації, а BIM-технології застосовують у своїй діяльності лічені організації. Застосування ВІМ-технологій – ключовий крок та великий прорив цифрової трансформації будівництва.

Щодо конкретики. Студенти нашого закладу освіти працювали над науково-дослідним проектом «Дослідження ефективності утеплення зовнішніх стін головного корпусу в рамках програми енергозбереження». Один із напрямків проекту полягав в економічно-ефективному енергозабезпеченні будівлі та у покращенні санітарно-гігієнічних умов перебування студентів у закладі освіти. Таким чином, першим етапом роботи було створення 3Д моделі технікуму в програмах ArchiCAD та AutoCAD.Також у вересні 2020 р. студенти технікуму приступили до виконання робіт по реконструкції приміщень існуючої занедбаної будівлі, де було передбачено розташування культурно-патріотичного центру у м. Кам'янське. План та розріз були виконані в графічній програмі AutoCAD. Для створення інтер’єру приміщень застосували програму Planner 5D.


5. 3D друк

Технологія, що дозволяє з неймовірною швидкістю і точністю створювати необхідні будівельні елементи. Технології 3D друку користуються широким попитом і на будівельних об’єктах, зараз друкують цілі будинки.


6. Лазерні 3D- сканери і дрони

Дає можливість розглянути модель на будівельному майданчику і внести необхідні зміни. Дрони будуть збирати інформацію з об’єктів в режимі реального часу і передавати в комп’ютер для перевірки і обробки. Це дасть можливість чітко контролювати будівельний процес.


7. 4D, 5D і 6D сканування

Можна оцінити скільки часу буде витрачено на реалізацію будь-якого з інженерних рішень, також оцінити не тільки зовнішній вигляд, але й теплоізоляційні, акустичні та інші характеристики проекту. Уже на етапі моделювання можна розрахувати витрати та енергоефективність проекту.


8. Віртуальна і доповнена реальність

Функція доповненої реальності дає можливість клієнту і інженеру в окулярах з’єднаних з комп’ютером оцінити повномасштабну модель на ландшафті. Що в свою чергу відкриває можливість одразу оцінити необхідність всіх змін внесених в процесі розробки і їх ефективність на об’єкті.


Учасники отримали сертифікати і подяки за активну участь. За підсумками конференції тези доповіді будуть опубліковані в науковому збірнику.


Матеріали посту підготувала Горбонос Н.О.

54 перегляди
Про коледж
Ми в соцмережі

Кам`янський енергетичний фаховий коледж - це заклад фахової передвищої освіти  Дніпропетровської області.

Сьогодні коледж є одним з найавторитетніших закладів регіону з підготовки висококваліфікованих фахівців  за п`ятьма спеціальностями.

  • Facebook
Контакти

51918, Дніпропетровська обл.

м. Кам`янське, вул. Енергетиків, 36

тел. (096) 482-32-92

E-mail: det_dndz@ukr.net

  • Telegram
childhotline_logo-q37khj9fufvtvxj43gv0igxynkv7i56p2xvfbp7sao.png
min-ukr-osvita_edited_edited_edited_edit
logo_edbo.png
Verkhovna_Rada_(UK_logo,_2023).png

© 2019 ­- 2024  Кам`янський енергетичний фаховий коледж

bottom of page