top of page

Медіаграмотність вивчай-ментальне здоров'я зберігай

Ми миємо руки перед їжею, щоб не заразитися, та їмо здорову їжу в розумній кількості, щоб добре почуватися. Так само ми маємо фільтрувати інформацію – щоб не загрузнути в інформаційному смітті.


Ми маємо дбати не лише про фізичне здоров’я – а й захищати свій мозок від надлишку інформації, особливо неякісної та непотрібної нам.


Але іноді ми їмо не для того, щоб насититися, а для того, щоб компенсувати свою тривогу та заглушити проблеми. З інформацією так само – ми можемо годинами сидіти в мережі, перебираючи тони непотрібної інформації: статті, пости, твіти, незліченні чати. Ці інформаційні «калорії» призводять до інформаційного «переїдання», аж ніяк не сприяючи психологічному здоров’ю.


Метою інформаційної гігієни є зниження негативного впливу інформації на наше психічне, фізичне і соціальне благополуччя.


Однією з основних задач нашого проєкту є підвищення рівня медіаграмотності суспільства. Для всіх нас вкрай важливо знати, які небезпеки несе з собою інформаційна ера та як на нас впливає інформаційний тиск.


Працюючи над проєктом "Інформаційна гігієна. Медіаграмотність вивчай ментальне здоров'я зберігай!" здобувачі освіти групи КІ-22-1/9 протягом року активно брали участь в Національних проєктах з Медіаграмотності, поглиблювали власні знання на семінарах та тренінгах:


Жовтень - Національний тест з медіаграмотності, присвячений глобальному тижню з медіаграмотності, вікторина з Медіаграмотності


Лютий - участь у вебквесті "Як козаки безпеку шукали"


Березень - онлайн-тренінг «Медіаграмотність як шлях до правдивої інформації в освітньому просторі»


Квітень - Участь в курсі Освітнього центру Верховної Ради України "Сучасні ІПСО: зброя комунікації"


Травень - Участь в курсі Освітнього центру Верховної Ради України “ДЕЗІНФЕЙКЦІЯ твого інфопростору”!


Було проведено опитування серед здобувачів освіти та викладачів Кам'янського енергетичного фахового коледжу


Більшість опитаних - молодь 15-18 років, знають що таке Медіаграмотність, однак є респонденти, які вважають, що частина освітнього процесу має бути спрямована на формування в суспільстві медіакультури.


Тому у своєму дослідженні звернемо увагу на висвітленню цього питання.


Зокрема ми розкажемо як захистити себе від негативного впливу неякісної інформації, дамо поради, які не обмежуватимуться лише встановленням фільтрів на новини або повною відмовою від використання гаджетів


Варто зазначити, що значна частина опитаних вважає, що через надмірне споживання "вірусної інформації" можуть виникнути розлади здоров'я: роздвоєння свідомості, психічні захворювання, сліпота, глухота. Насправді все не так катострофічно, адже озброєний означає захищений. Зберегти свій емоційно-психічний стан в межах норми нам допоможуть корисні поради щодо інформаційної гігієни.


Сучасне суспільство живе в умовах глобального зростання обсягів виробництва й споживання інформації, що потребує глибокого осмислення. Тож пізнавайте, осмислюйте, робіть висновки та приймайте рішення на шляху до успіху. Ловіть свою хвилю життя!





Матеріали посту підготувала Наталія ГУСАК


124 перегляди
Про коледж
Ми в соцмережі

Кам`янський енергетичний фаховий коледж - це заклад фахової передвищої освіти  Дніпропетровської області.

Сьогодні коледж є одним з найавторитетніших закладів регіону з підготовки висококваліфікованих фахівців  за п`ятьма спеціальностями.

  • Facebook
Контакти

51918, Дніпропетровська обл.

м. Кам`янське, вул. Енергетиків, 36

тел. (096) 482-32-92

E-mail: det_dndz@ukr.net

  • Telegram
childhotline_logo-q37khj9fufvtvxj43gv0igxynkv7i56p2xvfbp7sao.png
min-ukr-osvita_edited_edited_edited_edit
logo_edbo.png
Verkhovna_Rada_(UK_logo,_2023).png

© 2019 ­- 2024  Кам`янський енергетичний фаховий коледж

bottom of page